Online gaat het verder
We kennen allemaal de voorbeelden van de juice-kanalen, Gossip Girl-accounts of bangalijsten. Ook op kleinere schaal komt online roddelen voor: even een berichtje doorsturen, een beschamende foto delen of in een groepsapp praten over iemand die er niet in zit, is natuurlijk zo gebeurd – en vaak zien we er de ernst niet eens zo van in. En dat terwijl online roddelen direct impact kan hebben op de veiligheid op school.
Tijdens deze campagne besteden we daarom extra aandacht aan het bevorderen van respectvol gedrag online. Want wat in de fysieke omgang niet oké is, is ook niet oké op sociale media. Toch ligt online de drempel lager om grenzen te overschrijden.
Hoe dan ook: buiten het klaslokaal gaat het groepsproces verder. En wat online gebeurt komt even goed je klas weer in de volgende dag. Dit vraagt iets van jou als leraar. Maak je met de klas bijvoorbeeld ook afspraken over de online omgang met elkaar? En vraag je je leerlingen regelmatig hoe het gaat online?
Denk FF na: Week Tegen Pesten 2024
We willen het allemaal: dat er een positieve sfeer heerst in de klas, dat leerlingen prettig met elkaar omgaan en dat geen enkele leerling te maken krijgt met pesten. Als leraar speel je daarin een belangrijke rol. Samen met je leerlingen werk je aan een veilige en respectvolle omgeving voor iedereen.
In een veilige omgeving is er een open cultuur, waarin ook onveiligheid bespreekbaar is. Dus laten we het beestje bij de naam noemen: Roddelen. Buitensluiten. Pesten. Denk FF na! Maak bewuste keuzes in je eigen handelen. Doe je mee? Of zeg je ‘nee’ tegen een roddel en stop je de verspreiding ervan?
Laten we met elkaar leerlingen bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid in het creëren van een prettige sfeer voor de klas en in de keuze(s) die ze hebben. De Week Tegen Pesten biedt gratis lesmateriaal, inspiratie en activiteiten om jou als leraar hiermee op weg te helpen passend bij ‘Denk FF na’. Start het nieuwe schooljaar goed en doe mee aan de Week Tegen Pesten.