Wat zijn de 8 redenen dat het de Week Tegen Pesten heet?
“Waarom maar één week in het jaar? En waarom heet het niet de Week van de Vriendschap? Dat geeft een positieve invulling en start van het nieuwe schooljaar.”
Mensen maken zich – misschien soms terecht – zorgen dat het lijkt alsof pesten alleen die ene week belangrijk is of dat het ervoor zorgt dat je als leraar op deze manier te veel negatieve aandacht geeft aan pesten. We snappen deze zorgen zeker.
Maar we kunnen er met elkaar niet omheen draaien: pesten is met afstand het meest voorkomende probleem op scholen. Echt waar? Ja, helaas is dit de realiteit. In welke mate of op welke manier het bij jou op school of in de klas gebeurt, kunnen we natuurlijk niet zeggen. Maar we kunnen wel de handen in één slaan en een positieve verandering in gang zetten.
Samen met het Kenniscentrum Omgaan met Pesten en Stichting School & Veiligheid zetten we de feiten voor je op een rijtje: Wat zijn de 8 redenen waarom het de Week Tegen Pesten heet?
1. Leerlingen willen praten over pesten
Voor ons met stip op 1 de belangrijkste reden. Leerlingen geven aan dat zij het belangrijk vinden dat er over pesten gepraat wordt in de klas. Niet praten over pesten en het niet oplossen van pesten hebben de grootste impact op het levensgeluk van gepeste kinderen, zo stelt het rapport In Eenzaamheid Gepest. Daarbij maakt maar 1 op de 3 leerlingen – die te maken krijgt met pesten – hier melding van. Meer leerlingen melden dus niet dan wel.
De meldingsbereidheid kun je pas vergroten als je het beestje bij de naam noemt. Je wilt de boodschap geven dat praten over pesten mag en kan bij jou op school. Door het gebruik van de naam Week Tegen Pesten maak je dit ook voor de hele school zichtbaar.
2. Het benadrukt de urgentie
Pesten is een hardnekkig probleem dat diepe sporen kan nalaten in het leven van kinderen. 17% van de leerlingen in het Primair Onderwijs krijgt te maken met pesten en 9% in het Voortgezet Onderwijs. Kinderen die gepest worden geven hun levensgeluk een lager cijfer dan kinderen die niet worden gepest. Het is dus iets dat we actief moeten tegengaan, niet een probleem dat we enkel kunnen aanpakken door ons alleen maar op het positieve te focussen.
3. Een duidelijke boodschap
De Week Tegen Pesten draagt bij aan een duidelijke boodschap: pesten accepteren we niet. Uit onderzoek weten we dat een stevige anti-pesthouding van de leraar, maar ook van ouders en leerlingen bijdraagt aan het voorkomen van pesten en de kans op herhaling van pestgedrag doet afnemen. Met de Week Tegen Pesten kun je gezamenlijk een duidelijke norm stellen en leerlingen vertrouwen geven dat meldingen over pesten serieus worden genomen.
4. Empathie vergroten
De naam Week Tegen Pesten zet leerlingen aan tot nadenken en actie. Is bewustwording niet de eerste stap richting verandering? Binnen de Week Tegen Pesten creëer je ruimte om positief met elkaar aan de slag te gaan, elkaar beter te leren kennen en eigen ervaringen te delen. Dit zorgt voor meer onderlinge verbinding en empathie; bewezen elementen in het voorkomen van pesten. Lees hierover meer in de publicatie: Het hele jaar goed voor elkaar! En maak gebruik van de lesmaterialen van de Week Tegen Pesten.
5. Startschot
De Week Tegen Pesten is meer dan een eenmalige campagne waar je als school aan meedoet. Het is – wat ons betreft – een startschot midden in de Gouden Weken. Je legt een basis voor een doorlopend proces in de klas. Werken aan een positief groepsklimaat en het voorkomen doe je elke dag. Een goede start is echter het halve werk en biedt een mooi aanknopingspunt om hier regelmatig op terug te komen. Leerlingen onthouden de naam Week tegen Pesten vaak in relatie tot activiteiten die hebben plaatsgevonden, waar je ze aan kunt herinneren: “Weet je nog?”.
6. Positief Groepsklimaat
Tijdens de Week Tegen Pesten bieden we leraren concrete handvatten en tools om pesten aan te pakken en een positief groepsklimaat te bevorderen. Dit varieert van lesmateriaal en webinars tot tips voor de Gouden Weken. Het gaat dus niet alleen over het tegengaan van pesten, wat soms wordt gedacht. Er is juist veel aandacht voor hoe je als groep wel met elkaar omgaat, voor elkaar leren kennen, samenwerken, afspraken maken. Ons doel is om leraren te empoweren, zodat zij zich gesteund voelen en daadwerkelijk verschil kunnen maken samen met de leerlingen in hun klas; het hele jaar!
7. Leerlingen weten hoe ze in kunnen grijpen bij pestgedrag
Pesten is een groepsprobleem. Je wilt een gezamenlijke norm stellen waarbij de klas pesten niet accepteert en ze elkaar helpen als het toch gebeurt. Onderzoek vertelt ons dat als leerlingen weten hoe ze kunnen ingrijpen bij bijvoorbeeld pestgedrag, de kans aanzienlijk groter is dat ze dat ook daadwerkelijk doen. Dit betekent wel dat je met je leerlingen in gesprek moet over wat pestgedrag is en over wat ze kunnen doen om te helpen. De Week Tegen Pesten is hier bij uitstek geschikt voor. Mirelle Valentijn, oprichter Kenniscentrum Omgaan met Pesten hierover:
“Stimuleer leerlingen als duo in te grijpen en oefen hoe ze dit doen en wat ze daarbij kunnen zeggen. Samen staan zij sterker tegen pesten dan alleen.”
8. Even mooie kans om ouders/verzorgers te betrekken
Ouders vinden het net als leerlingen belangrijk dat er aandacht is voor het omgaan met pesten op school. Een goede samenwerking tussen school en ouders draagt bij aan het tegengaan van pesten. De Week Tegen Pesten biedt een mooie kans om de krachten te bundelen: onderzoek vertelt ons namelijk dat wanneer leraren en ouders zich unaniem uitspreken tegen pesten dit de boodschap versterkt. Daarnaast praten kinderen thuis vaak eerder over pesten dan op school en zijn ouders dus ook een belangrijke informatiebron voor de school. Ouders zullen eerder gemotiveerd zijn om informatie met school te delen als duidelijk zichtbaar is dat de school pesten tegengaat en aanpakt.
Doe Mee!
Denk jij na het lezen van deze 8 redenen anders over de naam van de Week tegen Pesten? Door deze week te omarmen en actief mee te doen, draag je bij aan vroegsignalering en een veiliger en prettiger schoolklimaat voor elke leerling, het hele jaar lang. Laten we samen zorgen dat pesten geen kans krijgt en dat elke leerling zich gezien en gehoord voelt.
Zo doe je mee